28 oktober 2015

FÖRÄNDRA

Under mina tre första levnadsår var jag vegetarian. Min mamma hade då varit vegetarian i 17 år och anammade sin etiska livssyn till mig. Sedan blev det svårare. Det fanns inga andra vego-barn på dagis och mamma hade ofta med egen mat till dagiset som jag skulle äta. Jag blev också nyfiken på vad det andra barnen åt och tillslut, av ren bekvämlighet, började det dyka upp någon liten skinka på smörgåsen här och lite maletkött där. Sedan dess har jag ätit kött och liksom aldrig tänkt längre än mellan tallriken på bordet och gaffeln i munnen. 

Det handlar ju om total förnekelse till ett problem som strider mot allt jag står för. Tyvärr känns det som om det krävdes så mycket för att jag skulle bli medveten, ifrågasätta och förändra. Varför? Bekvämlighet var det första jag tänkte på, sedan tillgänglighet, enkelhet och även att det smakar gott. Jag var aldrig tvungen att ifrågasätta det. Vegetarisk/vegansk mat kändes ofullständig och livsmedlen var svårare att variera. 

Jag älskar att laga mat, att stå i köket och svänga ihop gott käk är något jag är extremt entusiastisk över. Kan erkänna att det knöt sig lite i magen att en så stor del av matlagningen och mina favoritrecept skulle falla bort, genom att äta till störst del vegansk mat. Fick helt enkelt tänka om. Vända på det hela och tänka att det skulle bli en otroligt rolig utmaning att göra jävligt gott käk utan att använda sig av djur. Och det om något är väl fantastiskt?

Utifrån mig själv, och vad jag anser vara rätt och fel, har jag alltså satt vissa riktlinjer. Nu i början, innan jag fått en bild av hur det på riktigt kommer att te sig i vardagen och i olika situationer, kommer jag inte vara helt strikt vegan. Jag står absolut inte får konsumtion av kött/ägg/mjölk-produkter och detta kommer inte vara livsmedel som jag medvetet inhandlar eller konsumerar. Eftersom jag inte gör detta av hälsoskäl, förstår jag även att det är de dagliga valen som gör skillnad och inte om det slinker med lite parmesanost på pastan om jag äter ute. Det som jag är lite tudelad i, är när det kommer till KRAV-märkta produkter och livsmedel. 

Djur som är uppfödda på ekologiska och KRAV-märkta bondgårdar har ett ganska normalt och naturligt liv, jämfört med det som inte är det. Skillnaden är enorm. Konventionella djuruppfödningsgårdar är jag helt emot. (kolla länkarna till hur KRAV-uppfödningen ser ut i mitt förra inlägg).  Närproducerat, ekologiskt och småskaligt, där djuren har möjlighet att bete sig som det skulle naturligt är ju det ultimata. Sådant är sällsynt idag. KRAV-gårdar kommer dock rätt nära tycker jag. Det jag dock är helt emot är faktiskt mjölkproduktionen. Den är inte okej, varken inom eko eller vanligt (googla). Inte heller naturligt för människor att dricka komjölk (speciellt inte i vuxen ålder). Att nästan de flesta idag är laktosintoleranta tycker jag är rätt bra bevis på att det liksom inte är meningen...  

Finns dock några frågor som jag känner att jag inte har/kan svaren till. T.ex. vad som skulle hända med djuren om vi slutade med djuruppfödning till vår fördel? Idag används t.ex. grisar i princip endast till köttproduktion. 

27 oktober 2015

BLI MEDVETEN

Det var bara för några dagar sen som jag snubblade över ett instagram-inlägg som hänvisade till den här videon: "101 reasons to go vegan".



Var ska jag börja. Efter att ha sett 15 min av filmen gjorde jag en beslutsam överenskommelse med mig själv att sluta äta kött. Efter en halvtimme att sluta äta mjölkprodukter och ägg. Det var som ett wake-up call, grundat på att jag hittills medvetet valt att förtränga vägen mellan fläskfilén på tallriken och uppfödningen bakom stängda dörrar. Att det smakar gott, räcker inte som argument och jag blir arg av att människan idag är så pass bekväm att den utan problem ignorerar det som finns rakt framför. Jag menar, jag har ju gjort det.

Okej, jag ville inte döma och peka finger innan jag visste fakta. Innan jag kollat ut för- och nackdelar. Vad innebär t.ex. ekologiskt och KRAV-certificerad uppfödning? Är det mer okej att frossa i mjölkprodukter och ägg än kött? Så jag läste på. Mycket. Den kunskap rikare som jag är nu känns viktig, och jag vill på nåt sätt förespråka om skillnaden och kvalitén på det produkter som vi kan köpa i mataffärer idag. För OM du vill fortsätta äta kött/ägg/mjölkprodukter och kanske understöda bönderna så understöd då KRAV-PRODUKTER. För guds skull. Skillnaden mellan o-ekologisk uppfödning och ekologisk är enorm och mer än en snygg och dyr förpackning i kyldisken.

Ska jag vara helt ärlig var jag så chockad över skillnaden mellan KRAV och icke-KRAV att jag inte riktigt kunde tro det. Jag tänkte automatiskt att det var en inlindad fasad för att trigga konsumtionen. Så jag läste på mer. Kollade upp certifikat, vad det innebar att vara eko-bonde, reglemente för uppfödningen och jämförde mellan olika former av uppfödning.

Här finns länkar till KRAV-uppfödning av:

Mjölkkor
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologisk-mjolk

Grisar
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiskt-griskott

Värphönor
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiska-agg


Förutom att jag undersökte KRAV-marknaden så läste jag även på om att bli vegan (kommer som ett skiljt inlägg senare). Jag drog slutsatsen, efter att ha vägt för- och nackdelar, att fortsatt konumtion av kött/ägg/mjölkprodukter forfarande strider mot för mycket som jag står för etiskt för att fortsätta konsumera. Även om jag uteslutande skulle ha ätit KRAV-produkter. Jag vill även understryka att jag gjort detta beslut ENDAST av etiska skäl.





13 oktober 2015

CULIFLOWER HUMMUS


Godmorgon med dessa goda Indien inspirerade mackor. Rostade blomkål (plus några blomkålsblad) med lite olivolja i ugnen som jag sedan mixade tillsammans med kryddor som t.ex. kummin och gurkmeja.

SMÖRSTEKT SVAMPMIX


Höst. Måste erkänna att det var med tungt hjärta jag packade ner sommaren som aldrig riktigt kom i ryggsäcken och letade fram mina stickade tröjor istället. Fast nu när det inte är någon återvändo så finns det knappast något bättre. Utetid ersätts av inomhustid. Svampplockning, underbar matlagning, skogspromenader...dessutom är det här tiden på året jag blir som mest kreativ.

Efter helgens svampplockning gjorde jag en härlig "svamp-mix" av kantareller, champinjon och lite taggig röksvamp. Stekte svampen i smör tillsammans med lite schalottenlök och färsk timjan. Åt det tillsammans med ugnsbakad palsternacka och brynt smör. Läckert och enkelt. 

12 oktober 2015

SVAMP


Saldot från helgens svampplockning. Hittade tyvärr inte så mycket, men det blev en del höstkantarell och lite taggig röksvamp. Fick även med mig några kilo äpplen, och funderar på om jag skulle ge mig på att göra "jul-öl".