14 januari 2016

MALAYSIAN LAKSA SOUP


Detta borde vara ett basrecept i allas kök. Enkelt, snabbt och grymt gott. Så mycket smak, och syrligheten från limen får bara inte struntas i. Toppa med en massa koriander, får inte heller glömmas. 
Använd gärna glasnudlar (gjorda av mungbönor) istället för vanliga eftersom det innehåller mycket protein och passar därför bättre som "ensamrätt". 

MALAYSISK LAKSA SOPPA
1 stor portion

Ingredienser:
50 g glasnudlar
10 cm strimlad purjolök (vårlök skulle passar ännu bättre, men hade det inte hemma)
2 vitlöksklyftor (pressade eller rivna)
1 stor bit färsk ingefära (riven)
1/2 hackad röd chilipeppar (efter smak och tycke)
koriander (malen)
spiskummin (malen)
gurkmeja (malen)
1 tsk röd curry pasta
1 burk kokosmjölk
saften från 1/2 lime
1 grönsaksbuljongtärning
koriander (topping)

  1. Börja med att hetta upp olja i en stekpanna. Lägg ner löken, vitlöken, chilin och ingefäran. Stek en stund utan att ingredienserna tar färg. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten för att det inte ska fastna i pannan. 
  2. Tillsätt kryddorna (koriander, gurkmeja, spiskummin och curry pasta) och låt steka med en stund. Pressa i limen.
  3. Häll över kokosmjölken och lägg i buljongen och lite malen svartpeppar. Låt puttra ihop en stund innan du tillsätter nudlarna. 
  4. Servera när nudlarna är klara och toppa med limeskivor och massa koriander. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar