12 augusti 2016

BBQ STUFFED SWEETPOTATOES WITH SMOKY SWEETNESSDetta recept är i nuläget omsorgsfullt utvecklat och framtestat till ren perfektion! Perfekt i ugnen, perfekt på grillen, perfekt till lunch, perfekt till finmiddag.

Sprängfylld med smak med BBQ touch och rökig söthet. Rätt enkelt, rätt underbart.

BBQ SÖTPOTATIS MED RÖKIG FYLLNING
2 portioner

2 medelstora sötpotatisar
ca. 100 g svamp (det mesta funkar, undvik dock kantarell)
2 vitlöksklyftor
vårlök (efter smak och tycke, ca 2 små)
1/2 röd chilipeppar
1/2 dl sweet chilisås
1 msk japansk soja
eventuellt en klick honung
rökt paprikapulver
saften från en lime (smaka av)
veganost (eller riven parmesan)
en klick smör till stekning
rapsolja
salt och peppar


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj sötpotatisen noga och stick några hål i dem med t.ex. en smal, liten kniv. Olja in sötpotatisen med lite rapsolja och salta ordentligt runtom. Baka i ugnen i ca. 40–60 min. (gör ett stickprov i potatisen för att känna om den är mjuk rakt igenom).
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och en klick smör. Hacka svampen i bitar, strimla vårlöken, finhacka vitlöken och chilipepparn och fräs i pannan. Tillsätt, sweet chilisås, soja och rökt paprikapulver. Peppra och pressa över lite limesaft. Smaka av, Behövs det mer sötma? Tillsätt lite honung. Syra? Mer lime osv.
  3. Ta ut sötpotatisen ur ugnen när den är klar och gör ett långt snitt i skalet. Gröp ur innehållet så gott det går och blanda med BBQ-svamp-röran. Smaka av igen. Det behövs troligen adderas mer smak nu. Salta lätt inuti i sötpotatisarna och riv i lite ost. Fyll de urgröpta sötpotatisarna med röran och riv över ost. 
  4. Ställ hastigt in i ugnen så att osten smälter litegrann. 
  5. Servera med att strö över lite hackad chilipeppar och vårlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar