24 november 2015

SLEEPLESS NIGHT WITH CINNAMON COFFEE AND GOOD MUSIC ~ CHRISTMAS GIFT





Kunde inte sova inatt. Satt uppe med tända ljus och bra musik, pysslade och bryggde kanelkaffe. Vill börja julpynta nu, och idag hängdes faktiskt gårdagens nattpyssel upp i fönstret. Resultat kommer senare..när jag vågar erkänna att jag är den första i Stockholm som smygbörjat med julpyntet.

23 november 2015

CAULIFLOWER CURRY WITH ROASTED EGGPLANT, COCONUTMILK, MUSTARD AND AVOCADO



Bästa curryn jag gjort någonsin! Så jävla god. En annan variant med lite andra smaker, men ja, fortfarande curry. Kan inte få nog. Min standard rätt sen flera år tillbaka och den går att variera på massor av sätt och med olika råvaror! Denna innehåller t.ex. lite stark senap och avokado.

BLOMKÅLSCURRY MED ROSTAD AUBERGINE, KOKOSMJÖLK OCH AVOKADO
2 portioner

Ingredienser:
1/2 aubergine (skuren i 1 cm, lagom stora bitar)
10-15 cm purjolök (strimlad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
en bit ingefära (riven eller skuren i fina stavar)
1/2 röd chilipeppar (finhackad, med eller utan frön)
1 tsk currykrydda
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk kardemumma
1 tsk tomatpuré
1 tsk stark grovkornig senap
1 tsk curry pasta
1 burk kokosmjölk
1 litet blomkålshuvud (skuren i små buketter)
1 grönsaksbuljong
1 liten avokado (skuren i bitar)
bladpersilja och till garnering


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda auberginebitarna med salt och låt dra i ca 15 min. för att få bort beska. Skölj sedan noga med vatten. Blanda auberginen med olivolja och salt och grädda i ugnen på ett bakplåtspapper tills de börjat bli brunt rostade i kanterna. 
  2. Stek purjo, vitlök, ingefära och chilipeppar i olivolja i en stekpanna tills de börjar få en gyllene färg. Tillsätt sedan currykrydda, spiskummin, gurkmeja, kardemumma, tomatpuré, senap och curry pasta och stek med en stund (möjligen med en skvätt vatten)
  3. Tillsätt blomkålen, kokosmjölk och grönsaksbuljong och låt småputtra i ca 10 min. 
  4. Tillsätt sedan den rostade aubergine och koka i ytterligare 5-10 min (beroende på när blomkålen börjar bli mjuk). Smaka av med eventuellt mer kryddor, salt och peppar. 
  5. När grytan är klar, är det bara att röra ner avokadon, garnera med bladpersilja och servera med en klick svalkande yoghurt. 

FILLED EGGPLANT WITH RED LENTILS AND RED WINE



Detta är nog tredje gången på en vecka jag gör fyllda aubergines. Måste nog vara ett av det godaste jag vet. Samtidigt som det känns festligt, är det enkelt och sprängfyllt med smak. Och så är det ju aubergine. Kronan i köket. Det klassiska receptet på fyllda aubergines är gjorda av lyxigare köttfärssås med en skvätt rött vin i, här har jag bytt ut köttet mot röda linser istället!

FYLLDA AUBERGINES MED LINSER OCH RÖTT VIN.
2 portioner

Ingredienser:
1 medelstor aubergine
1 och 3/4 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 små vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
10 körsbärstomater (delade på mitten)
ca. 1, 5 dl rött vin
salt
peppar


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen i två halvor på längden. Skär snitt i köttet (var försiktig så att det inte går hål i skalet) och pensla på olivolja (jag tycker det går enklast om man sköljer av auberginehalvorna först under vatten så att de är fuktiga, heller olivolja på handen och smörjer in snittytan). Sätt in dem i ugnen i ca. 20 minuter tills fruktköttet blir enkelt att gröpa ur. 
  2. Under tiden auberginen är i ugnen: Koka linserna i en kastrull med dubbel mängd vatten tillsammans med grönsaksbuljongen. Ta av dem från plattan lite före de är helt klara. 
  3. Hacka löken fint och pressa vitlöken och stek i en panna med lite olivolja tills det blir glansiga. tillsätt tomatpuré och tomaterna och låt steka med en stund. Tillsätt sedan vinet möjligen en skvätt vatten och låt småputtra en stund så att tomaterna mjuknar. 
  4. Tillsätt linserna (även eventuellt kokspad som inte hunnit koka in) och låt koka ihop i ca. 5 min. Salta och peppra.
  5. När Auberginerna är klara är det bara att enkelt gröpa ur dem med en sked och blanda fruktköttet med linsröran. Häll sedan tillbaka röran i Aubergineskalen. 
  6. Garnera med bladpersilja och/eller lite parmesanost ifall du vill ha det vegetariskt. 



WARM CURRY STEW WITH ROASTED EGGPLANT, YELLOW PEAS AND COCONUTMILK





Jag älskar verkligen currygrytor. Perfekt värmande och omfamnande nu när kylan smyger så nära utanför. Denna, med mina egna groddade ärter och ugnsbakad aubergine, är otroligt god!

VÄRMANDE CURRYGRYTA MED ROSTAD UAUBERGINE, GULA ÄRTER OCH KOKOSMJÖLK
2 personer

Ingredienser:
1/2 Aubergine
10-15 cm purjolök (använd gärna det gröna på löken också)
2 stora vitlöksklyftor
en bit ingefära (riven eller hackad i fina stavar)
1/2 röd chilipeppar (med eller utan frön)
1 tsk kardemumma (helst mortlade hela frön)
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk färdig currykrydda (mild)
1 tsk tomatpuré
ca 10 körsbärstomater (delade på hälften)
1 burk kokosmjölk
ca. 200 g gula ärter (eller en burk från butiken). Kikärter går också bra.
Koriander eller bladpersilja
salt
peppar
olivolja


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skära auberginen i ca 1 cm tjocka och lagom stora bitar. Lägg dem i en bunke, salta ordentligt och låt dra i ca 15 min för att få ut beskan. Skölj sedan noga av dem med vatten. Häll över en skvätt olivolja, salta och ugnsrosta auberginebitarna på ett bakplåtspapper tills de börjat bli bruna i kanterna. 
  2. Stek purjon, vitlöken, ingefäran och chilin i olivolja i en stekpanna, tills de börjat bli gyllene. Tillsätt sedan spiskummin, gurkmeja, kardemumma, currykrydda och tillsist tomatpuré. Stek snabbt tillsammans för att rosta kryddorna lite. 
  3. Tillsätt tomaterna och en skvätt vatten. När tomaterna börjar mjukna, tillsätt kokosmjölken, rostad aubergine och gula ärter. Låt småputtra tillsammans ca. 10-15 min. Tillsätt mer vätska ifall det behövs. Smaka även av med salt och peppar och tillsätt mer kryddor ifall det behövs.
  4. Garnera med koriander blad eller bladpersilja. Serveras med fördel till ris och klick kall yoghurt.   


20 november 2015

STANDARD. KALE CHIPS WITH CITRUS AND OLIVEOIL


Detta är verkligen så gott, snabbt och enkelt. Bara att riva till grönkålsblad i passande stora bitar, blanda dem tillsammans med en skvätt olivolja (och då menar jag verkligen en skvätt, behövs väldigt lite). Jag brukar lägga ner dem i en bunke och blanda om med händerna. Sen är det bara att pressa lite citron ovanpå, några drag med saltkvarnen och in i ugnen runt 5-7 min. När det börjar bli bruna i kanterna är det dags att ta ut dem. Det går snabbt undan, så akta så det inte bränns. Alltså, det blir så spröda att det nästan faller sönder i munnen. Perfekt substitut för chips eller som spännande smaktextur i t.ex. en sallad. 



18 november 2015

MIXED BOWL OF GOODNESS ~ BRAISED RED CABBAGE, ROASTED VEGGIES AND SPICY GARLIC MUSHROOMS


Tog lite vad jag hade hemma och svängde ihop denna skål av godhet. Älskar verkligen bräserad rödkål så gorde en snabbvariant av det, tillsammans med ugsrostade grönsaker, vitlöksmarinerad svamp och toppat med en massa bladpersilja och avokado blev det otroligt gott. Närmare jul ska jag ge mitt recept på bräserad rödkål, som alltid blir bra!

WRETH



Jag hör till den gruppen av människor som ler inombords när juldekorationerna börjar dyka upp runt om i stan, trots att det är typ är två månader för tidigt. Kan inte exakt lägga fingret på vad det är som känns så bra, men det är nu som pysseltanten och matnörden får leva fullt ut iaf. 
Ville verkligen göra granriskransar i helgen, men det är för tidigt. Så blev en liten tjuvstartkrans i ljung istället. 

OVERNIGHT OATS






































Detta har blivit min standardfrukost den senaste tiden. Gröten, tillsammans med chiafrön, blir alldeles len och god och att stoppa i munnen. Jag blandar dessutom med en massa kanel och en liten nypa kardemumma. Servera sedan med rostade mandlar, apelsin och och lite honung och du har jul på en sked.

12 november 2015

VEGAN OCH ETIK

Känner att min blogg har blivit en mindre forskningssammanställning. Läser på rätt mycket inom kosthållning (både etiskt och fysiskt), och det jag kommer fram till behöver jag få framställa på något sätt. Har i i en månads tid inte ätit animaliska produkter (förutom lite ost en dag). Varje dag ifrågasätter jag dock min kost och mitt val. När jag började var jag övertygad om att människan egentligen, rent biologiskt, är en herbivore och inte en omnivore som alla så entusiastisk vill konstatera. Jag trodde därför att vi (precis som t.ex. gorillan och schimpansen) klarade oss endast på en växbaserad föda. Tyvärr, så har vi genom evolutionen utvecklats från att klara detta rent fysiskt i och med att människan lärde sig att börja jaga. Detta innebär att vi genom en heltt växtbaserad föda inte får i oss/kan ta upp vissa näringsämnen. Framförallt vitamin B12.

Källa: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/fakta-myter-vitamin-B12/

  • En annan myt är att våra närmaste släktingar chimpanser och gorillor får all vitamin B12 via vegetarisk diet så då borde vi människor klara det också. Människor har inte samma matsmältningssystem som chimpanser och gorillor. Genetiska analyser visar att vi divergerade flera miljoner år sedan. Hos människan är det i tunntarmen som de huvudsakliga näringsämnena tas upp och människans tunntarm utgör cirka 50 % av den totala matsmältningskanalen. Blindtarmen och tjocktarmen hos en människa utgör cirka 20 %. Gorillan har samma struktur på matsmältningskanalen (dvs. mage först och tarmar sedan) som människan men med en fördelning mellan tunntarm och tjocktarm som är precis motsatt människans. Gorillan har en betydligt kortare tunntarm, cirka 25 %, än människan. Blindtarmen och tjocktarmen hos gorillan utgör däremot mer än 50 % av den totala matsmältningskanalen. Anledningen till det är att gorillan har specialiserat sig på en föda baserad på mycket växtfiber. Gorillan har enorma mängder bakterier i både blindtarm och tjocktarm och behöver därför en stor mage (För att kunna få plats med sina stora tjocktarm och blindtarm i vilka jäsningsprocesser pågår ständigt). Även om vi människor har många tarmbakterier går det inte att jämföra med gorillor eller andra växtätande djur. Dessutom äter chimpanser och gorillor insekter och mindre däggdjur (Chimpanser och gorillor lever alltså inte endast på en vegetarisk diet). Chimpanser och gorillor äter sin egen avföring vilket innehåller vitamin B12 och får dessutom dagligen i sig i jord vilket innehåller bakterier som syntetiserat vitamin B12.
Detta innebär alltså att vi inte längre är anpassade till att endast äta växbaserad föda, pga. evolutionen. Idag måste alltså veganer (vegetarianer får i sig från mjölk- och äggprodukter) ta tillskott för att klara sig. Om människan idag då alltså behöver animaliska produkter (OBS, krävs dock väldigt lite) tillkommer ett jävligt stort ansar också. Som vi absolut inte tar idag. Jag understöder inte dagens animaliska produktion överhuvudtaget, men kan tänka mig att äta ägg från en ekologisk lokal "gårdsplock". Möjligen även "vildfångad" fisk. KRAV-märkta produkter borde vara det självklara valet för alla och en ökad förståelse för dess betydelse.