Detta recept är i nuläget omsorgsfullt utvecklat och framtestat till ren perfektion! Perfekt i ugnen, perfekt på grillen, perfekt till lunch, perfekt till finmiddag.
Sprängfylld med smak med BBQ touch och rökig söthet. Rätt enkelt, rätt underbart.
BBQ SÖTPOTATIS MED RÖKIG FYLLNING
2 portioner
2 medelstora sötpotatisar
ca. 100 g svamp (det mesta funkar, undvik dock kantarell)
2 vitlöksklyftor
vårlök (efter smak och tycke, ca 2 små)
1/2 röd chilipeppar
1/2 dl sweet chilisås
1 msk japansk soja
eventuellt en klick honung
rökt paprikapulver
saften från en lime (smaka av)
veganost (eller riven parmesan)
en klick smör till stekning
rapsolja
salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader. Skölj sötpotatisen noga och stick några hål i dem med t.ex. en smal, liten kniv. Olja in sötpotatisen med lite rapsolja och salta ordentligt runtom. Baka i ugnen i ca. 40–60 min. (gör ett stickprov i potatisen för att känna om den är mjuk rakt igenom).
- Hetta upp en stekpanna med olja och en klick smör. Hacka svampen i bitar, strimla vårlöken, finhacka vitlöken och chilipepparn och fräs i pannan. Tillsätt, sweet chilisås, soja och rökt paprikapulver. Peppra och pressa över lite limesaft. Smaka av, Behövs det mer sötma? Tillsätt lite honung. Syra? Mer lime osv.
- Ta ut sötpotatisen ur ugnen när den är klar och gör ett långt snitt i skalet. Gröp ur innehållet så gott det går och blanda med BBQ-svamp-röran. Smaka av igen. Det behövs troligen adderas mer smak nu. Salta lätt inuti i sötpotatisarna och riv i lite ost. Fyll de urgröpta sötpotatisarna med röran och riv över ost.
- Ställ hastigt in i ugnen så att osten smälter litegrann.
- Servera med att strö över lite hackad chilipeppar och vårlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar