8 december 2014

JULGODIS
Blev att ställa sig i köket och baka lite julgodis i söndags. Gjorde Saffransfudge med vit choklad och rostade pistagnötter och en egen variant på Panforte. Sedan bakade jag även envariant på Ernst saffranskrans, men halverade receptet och hackade i ca. 50 g vitchoklad istället för mandelmassa. 


SAFFRANSFUDGE MED VITCHOKLAD OCH ROSTADE PISTAGENÖTTER

Genom att använda sig av kondenserad mjölk istället för grädde blir det hela mycket enklare eftersom du slipper tänka på temperaturer och kulprover etc...

Ingredienser:
en burk kondenserad (sötad) mjölk (375 g)
500 g vitchoklad
0,50 g saffran
25 g smör
100 g pistagenötter

 1. Börja med att rosta pistagenötterna (inget måste, men jag tycker smaken blir godare) i en panna eller ugnen. 
 2. Bryt chokladen och smält den över ett vattenbad (min ultimata vattenbads-skål var dock sönder så gjorde faktiskt detta i en tjockbottnad kastrull istället. Fungerade riktigt bra, hade plattan på låg värme och aktade mig för att blandningen börjar koka). Blanda ner den kondenserade mjölken och saffran och tillsist smöret så att blandningen blir glansig och fin. 
 3. Häll massan i en form (ca 20x30) iklädd med bakplåtspapper. 
 4. Häll över de rostade pistagenötterna och tryck med fingrarna lite på dem så att de fastnar. 
 5. Ställ in dem i kylskåpet tills det svalnat och skär dem sedan i fyrkanter. Förvara dem alltid svalt eftersom de blir snabbt mjuka i rumstemperatur. 

PANFORTE

Jag ville inte att min panforte skulle vara så söt, men tycker man att desto sötare desto bättre är det bara att addera mera socker.

Ingredienser:
100 g sötmandlar
50 g hasselnötter
50 g pistagenötter
100 g valnötter
1 dl strösocker
3/4 dl socker
3/4 dl mjöl
1 dl honung
150 g mörkchoklad
1 rågad tsk kanel
skalet från en riven apelsin

 1. Börja med att rosta alla nötter i ugnen
 2. Blanda mjölet och kanelen med nötterna
 3. Smält sedan samman honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Massan är klar när sockret är upplöst. Blanda sedan ner apelsinskalet så att det får ge smak till massan. Bryt sedan chokladen i bitar och smält ner dem i massan
 4. Vänd ner nötterna och mjölblandningen i massan och rör om noga.
 5. Tryck sedan ut massan i en bakplåtsklädd form (ca 20x30) och grädda i ugnen i cirka 25 minuter på 175 grader.
 6. Ta ut och låt svalna lite, om man vill går panforten att platta till och forma ganska enkelt för en slätare finish. Skär i panforten i rutor. Går lika bra att ha den framme i rumstemperatur som att förvara den kylskåp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar