12 december 2014

SAFFRANS ROSTAD BLOMKÅL OCH BRYSSELKÅL



Testade denna Sicilien-inspirerade julbords rätt igår och den var helt fantastiskt god. Detta kommer utan tvekan att finnas med på julbordet i år!
Inspirerades av Jamie Olivers recept men gjorde en helt egen variant på det hela. Åt detta med lax och en supergod kall saffranssås!


SAFFRANS ROSTAD BLOMKÅL OCH BRYSSELKÅL
Mängden är gjord för att matcha julbordet...

Ingredienser:
Ett stort blomkålshuvud
ca 400 g brysselkål
0,5 g saffran
Pistage nötter (efter smak och tycke, ca. 70 g)
Russin (efter smak och tycke, ca. 50 g)
Vitlöksklyftor (två medelstora)
4 msk olivolja.
Honung (valfritt)
Kryddor

  1. Börja med att värma ugnen till 200 grader och rosta pistage nötterna.
  2. Skär sedan blomkålen i små buketter och skär bort "roten" på brysselkålen och ta bort det yttersta lagret med kålblad. Dela sedan brysselkåeln på hälften. SPARA bladen, kommer att användas senare.
  3. Blanda sedan ihop "marinaden" genom blanda olivolja, saffran och pressade vitlöksklyftor och eventuellt en klick honung tillsammans. Rör om noga med en gaffel och låt stå och mogna en stund.
  4. Koka sedan upp vatten dit du häller ner russinen. Ställ kastrullen åt sidan med lock på så russinen får svälla (ca. 20 min.). Häll sedan bort vattnet och låt dem torka av och svalna.
  5. Lägg blomkålen och brysselkålen i en stor ugnsfast form eller bakplåt och häll över marinaden. Blanda noga och krydda väl med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 25-30 minuter. Smaka av mot slutet så att brysselkålen och blomkålen INTE blir för mjuka. När det är ca. 7 minuter kvar  av tiden lägger du till de lösa brysselbladen med i ugnsrosten. Bladen kommer att bli frasigt rostade och ge en god smak och kontrast.
  6. Tag ut ur ugnen och blanda ner russinen och pistage nötterna. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 


SAFFRANSSÅS
Mängden är gjord för att matcha julbordet..

Ingredienser:
4 dl creme fraiche
0,5 g saffran
2 små vitlöksklyftor (pressade)
1/2 citron
Salt och peppar


  1. Blanda först saffran med crème fraîche så att smaken från saffran får börja verka så länge som möjligt. 
  2. Kläm över saften från en halv citron och och pressa ner vitlöksklyftorna.
  3. Smaka av med salt och peppar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar