23 november 2015

FILLED EGGPLANT WITH RED LENTILS AND RED WINEDetta är nog tredje gången på en vecka jag gör fyllda aubergines. Måste nog vara ett av det godaste jag vet. Samtidigt som det känns festligt, är det enkelt och sprängfyllt med smak. Och så är det ju aubergine. Kronan i köket. Det klassiska receptet på fyllda aubergines är gjorda av lyxigare köttfärssås med en skvätt rött vin i, här har jag bytt ut köttet mot röda linser istället!

FYLLDA AUBERGINES MED LINSER OCH RÖTT VIN.
2 portioner

Ingredienser:
1 medelstor aubergine
1 och 3/4 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 små vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
10 körsbärstomater (delade på mitten)
ca. 1, 5 dl rött vin
salt
peppar


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen i två halvor på längden. Skär snitt i köttet (var försiktig så att det inte går hål i skalet) och pensla på olivolja (jag tycker det går enklast om man sköljer av auberginehalvorna först under vatten så att de är fuktiga, heller olivolja på handen och smörjer in snittytan). Sätt in dem i ugnen i ca. 20 minuter tills fruktköttet blir enkelt att gröpa ur. 
  2. Under tiden auberginen är i ugnen: Koka linserna i en kastrull med dubbel mängd vatten tillsammans med grönsaksbuljongen. Ta av dem från plattan lite före de är helt klara. 
  3. Hacka löken fint och pressa vitlöken och stek i en panna med lite olivolja tills det blir glansiga. tillsätt tomatpuré och tomaterna och låt steka med en stund. Tillsätt sedan vinet möjligen en skvätt vatten och låt småputtra en stund så att tomaterna mjuknar. 
  4. Tillsätt linserna (även eventuellt kokspad som inte hunnit koka in) och låt koka ihop i ca. 5 min. Salta och peppra.
  5. När Auberginerna är klara är det bara att enkelt gröpa ur dem med en sked och blanda fruktköttet med linsröran. Häll sedan tillbaka röran i Aubergineskalen. 
  6. Garnera med bladpersilja och/eller lite parmesanost ifall du vill ha det vegetariskt. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar