12 november 2015

VEGAN OCH ETIK

Känner att min blogg har blivit en mindre forskningssammanställning. Läser på rätt mycket inom kosthållning (både etiskt och fysiskt), och det jag kommer fram till behöver jag få framställa på något sätt. Har i i en månads tid inte ätit animaliska produkter (förutom lite ost en dag). Varje dag ifrågasätter jag dock min kost och mitt val. När jag började var jag övertygad om att människan egentligen, rent biologiskt, är en herbivore och inte en omnivore som alla så entusiastisk vill konstatera. Jag trodde därför att vi (precis som t.ex. gorillan och schimpansen) klarade oss endast på en växbaserad föda. Tyvärr, så har vi genom evolutionen utvecklats från att klara detta rent fysiskt i och med att människan lärde sig att börja jaga. Detta innebär att vi genom en heltt växtbaserad föda inte får i oss/kan ta upp vissa näringsämnen. Framförallt vitamin B12.

Källa: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/fakta-myter-vitamin-B12/

  • En annan myt är att våra närmaste släktingar chimpanser och gorillor får all vitamin B12 via vegetarisk diet så då borde vi människor klara det också. Människor har inte samma matsmältningssystem som chimpanser och gorillor. Genetiska analyser visar att vi divergerade flera miljoner år sedan. Hos människan är det i tunntarmen som de huvudsakliga näringsämnena tas upp och människans tunntarm utgör cirka 50 % av den totala matsmältningskanalen. Blindtarmen och tjocktarmen hos en människa utgör cirka 20 %. Gorillan har samma struktur på matsmältningskanalen (dvs. mage först och tarmar sedan) som människan men med en fördelning mellan tunntarm och tjocktarm som är precis motsatt människans. Gorillan har en betydligt kortare tunntarm, cirka 25 %, än människan. Blindtarmen och tjocktarmen hos gorillan utgör däremot mer än 50 % av den totala matsmältningskanalen. Anledningen till det är att gorillan har specialiserat sig på en föda baserad på mycket växtfiber. Gorillan har enorma mängder bakterier i både blindtarm och tjocktarm och behöver därför en stor mage (För att kunna få plats med sina stora tjocktarm och blindtarm i vilka jäsningsprocesser pågår ständigt). Även om vi människor har många tarmbakterier går det inte att jämföra med gorillor eller andra växtätande djur. Dessutom äter chimpanser och gorillor insekter och mindre däggdjur (Chimpanser och gorillor lever alltså inte endast på en vegetarisk diet). Chimpanser och gorillor äter sin egen avföring vilket innehåller vitamin B12 och får dessutom dagligen i sig i jord vilket innehåller bakterier som syntetiserat vitamin B12.
Detta innebär alltså att vi inte längre är anpassade till att endast äta växbaserad föda, pga. evolutionen. Idag måste alltså veganer (vegetarianer får i sig från mjölk- och äggprodukter) ta tillskott för att klara sig. Om människan idag då alltså behöver animaliska produkter (OBS, krävs dock väldigt lite) tillkommer ett jävligt stort ansar också. Som vi absolut inte tar idag. Jag understöder inte dagens animaliska produktion överhuvudtaget, men kan tänka mig att äta ägg från en ekologisk lokal "gårdsplock". Möjligen även "vildfångad" fisk. KRAV-märkta produkter borde vara det självklara valet för alla och en ökad förståelse för dess betydelse. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar