23 november 2015

WARM CURRY STEW WITH ROASTED EGGPLANT, YELLOW PEAS AND COCONUTMILK





Jag älskar verkligen currygrytor. Perfekt värmande och omfamnande nu när kylan smyger så nära utanför. Denna, med mina egna groddade ärter och ugnsbakad aubergine, är otroligt god!

VÄRMANDE CURRYGRYTA MED ROSTAD UAUBERGINE, GULA ÄRTER OCH KOKOSMJÖLK
2 personer

Ingredienser:
1/2 Aubergine
10-15 cm purjolök (använd gärna det gröna på löken också)
2 stora vitlöksklyftor
en bit ingefära (riven eller hackad i fina stavar)
1/2 röd chilipeppar (med eller utan frön)
1 tsk kardemumma (helst mortlade hela frön)
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk färdig currykrydda (mild)
1 tsk tomatpuré
ca 10 körsbärstomater (delade på hälften)
1 burk kokosmjölk
ca. 200 g gula ärter (eller en burk från butiken). Kikärter går också bra.
Koriander eller bladpersilja
salt
peppar
olivolja


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skära auberginen i ca 1 cm tjocka och lagom stora bitar. Lägg dem i en bunke, salta ordentligt och låt dra i ca 15 min för att få ut beskan. Skölj sedan noga av dem med vatten. Häll över en skvätt olivolja, salta och ugnsrosta auberginebitarna på ett bakplåtspapper tills de börjat bli bruna i kanterna. 
  2. Stek purjon, vitlöken, ingefäran och chilin i olivolja i en stekpanna, tills de börjat bli gyllene. Tillsätt sedan spiskummin, gurkmeja, kardemumma, currykrydda och tillsist tomatpuré. Stek snabbt tillsammans för att rosta kryddorna lite. 
  3. Tillsätt tomaterna och en skvätt vatten. När tomaterna börjar mjukna, tillsätt kokosmjölken, rostad aubergine och gula ärter. Låt småputtra tillsammans ca. 10-15 min. Tillsätt mer vätska ifall det behövs. Smaka även av med salt och peppar och tillsätt mer kryddor ifall det behövs.
  4. Garnera med koriander blad eller bladpersilja. Serveras med fördel till ris och klick kall yoghurt.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar