28 december 2015

VEGAN CHOCLATE TRUFFLES WITH ROM, SEA SALT AND COCOS


Årets julgodis blev dessa goda chokladtryfflar med bl.a. rom, havssalt och kokos som smaksättning. Detta var verkligen sjukt enkelt och det behövs endast två ingredienser (!). Slutresultatet smakar lyxigt.

VEGAN TRYFFLAR
ca. 20 st

Ingredienser:
200 mörk choklad
2 dl havregrädde


  1. Hetta upp havregrädden i en kastrull och bryt ner den mörka chokladen så att alltsammans smälter ihop. Häll ut på ett bakplåtspapper och sätt in i kylen för att svalna i ca 2 timmar. 
  2. När tryffelsmeten har stelnat är det bara att rulla lagom stora kulor av chokladen och rulla dem i t.ex. kokos eller kakao.
  3. Smaksätt eventuellt smeten med en tesked rom eller likör fören du ställer in den i frysen. 

20 december 2015

CHRISTMAS SALAD WITH POMEGRANATE AN TWO DIFFERENT CABBAGES



Nu är det inte många dagar att räkna ner på fingrarna till jul längre. Jag har jobbat extremt mycket i december och har därför inte haft tid med uppdateringar. Inte tid för mycket alls faktiskt. Inte ens tid att hinna ta in en av de högtider jag gillar mest. Julstämningen har liksom blivit tvingad åt sidan.
Efter en ledig helg känner jag dock att jag äntligen kan slappna av lite och bara andas in. Och vet ni, det luktar granbarr, stearin och pepparkakor.

Gjorde denna vintersallad med två sorters kål till lunch. Älskar kål och tänker obehindrat strö kålblad runt mig under hela julen.

SALLAD MED TVÅ SORTERS KÅL OCH GRANATÄPPEL
Finns inga anvisningar till mängder här, efter smak och tycke bara.

Ingredienser:
Brysselkål
Grönkål
Granatäppelkärnor
Spenat
Gula körsbärstomater
Mandlar
Vitlök
Kanel
Olivolja
Salt och peppar


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala bort de yttersta, fula, bladen på brysselkålen. Det lättaste är att "rulla" bort dem med hjälp av tummen. Halvera sedan kålen.
  2. Blanda olivolja med en pressad vitlöksklyfta och kanel och rör om med en gaffel. Häll den smaksatta oljan över brysselkålen, salta, och rör om ordentligt. Bred ut kålen på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca. 15 min.
  3. Under tiden: Bryt grönkålen (bara blad, ingen stjälk) i lagom stora bitar och vänd runt dem i samma bunke som brysselkålen och oljan rördes runt i. Grönkålen kräver väldigt lite olja, så det räcker med det som finns kvar efter brysselkålen. Salta.
  4. Strö sedan mandlar och grönkål över brysselkålen och rosta i ytterliga ca 5-10 min. Håll ett öga på grönkålen, den bränns snabbt.
  5. Blanda sedan kålen, mandlar, spenat och tomater och strö slutligen ordentligt med granatäppelkärnor över. 
  6. Jag gjorde även en snabb, kall sås till genom att blanda en klick hemgjord, stark, grovkornig senap med soyghurt (yoghurt på soja) och lite salt och peppar. 

24 november 2015

SLEEPLESS NIGHT WITH CINNAMON COFFEE AND GOOD MUSIC ~ CHRISTMAS GIFT





Kunde inte sova inatt. Satt uppe med tända ljus och bra musik, pysslade och bryggde kanelkaffe. Vill börja julpynta nu, och idag hängdes faktiskt gårdagens nattpyssel upp i fönstret. Resultat kommer senare..när jag vågar erkänna att jag är den första i Stockholm som smygbörjat med julpyntet.

23 november 2015

CAULIFLOWER CURRY WITH ROASTED EGGPLANT, COCONUTMILK, MUSTARD AND AVOCADO



Bästa curryn jag gjort någonsin! Så jävla god. En annan variant med lite andra smaker, men ja, fortfarande curry. Kan inte få nog. Min standard rätt sen flera år tillbaka och den går att variera på massor av sätt och med olika råvaror! Denna innehåller t.ex. lite stark senap och avokado.

BLOMKÅLSCURRY MED ROSTAD AUBERGINE, KOKOSMJÖLK OCH AVOKADO
2 portioner

Ingredienser:
1/2 aubergine (skuren i 1 cm, lagom stora bitar)
10-15 cm purjolök (strimlad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
en bit ingefära (riven eller skuren i fina stavar)
1/2 röd chilipeppar (finhackad, med eller utan frön)
1 tsk currykrydda
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk kardemumma
1 tsk tomatpuré
1 tsk stark grovkornig senap
1 tsk curry pasta
1 burk kokosmjölk
1 litet blomkålshuvud (skuren i små buketter)
1 grönsaksbuljong
1 liten avokado (skuren i bitar)
bladpersilja och till garnering


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda auberginebitarna med salt och låt dra i ca 15 min. för att få bort beska. Skölj sedan noga med vatten. Blanda auberginen med olivolja och salt och grädda i ugnen på ett bakplåtspapper tills de börjat bli brunt rostade i kanterna. 
  2. Stek purjo, vitlök, ingefära och chilipeppar i olivolja i en stekpanna tills de börjar få en gyllene färg. Tillsätt sedan currykrydda, spiskummin, gurkmeja, kardemumma, tomatpuré, senap och curry pasta och stek med en stund (möjligen med en skvätt vatten)
  3. Tillsätt blomkålen, kokosmjölk och grönsaksbuljong och låt småputtra i ca 10 min. 
  4. Tillsätt sedan den rostade aubergine och koka i ytterligare 5-10 min (beroende på när blomkålen börjar bli mjuk). Smaka av med eventuellt mer kryddor, salt och peppar. 
  5. När grytan är klar, är det bara att röra ner avokadon, garnera med bladpersilja och servera med en klick svalkande yoghurt. 

FILLED EGGPLANT WITH RED LENTILS AND RED WINE



Detta är nog tredje gången på en vecka jag gör fyllda aubergines. Måste nog vara ett av det godaste jag vet. Samtidigt som det känns festligt, är det enkelt och sprängfyllt med smak. Och så är det ju aubergine. Kronan i köket. Det klassiska receptet på fyllda aubergines är gjorda av lyxigare köttfärssås med en skvätt rött vin i, här har jag bytt ut köttet mot röda linser istället!

FYLLDA AUBERGINES MED LINSER OCH RÖTT VIN.
2 portioner

Ingredienser:
1 medelstor aubergine
1 och 3/4 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 små vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
10 körsbärstomater (delade på mitten)
ca. 1, 5 dl rött vin
salt
peppar


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen i två halvor på längden. Skär snitt i köttet (var försiktig så att det inte går hål i skalet) och pensla på olivolja (jag tycker det går enklast om man sköljer av auberginehalvorna först under vatten så att de är fuktiga, heller olivolja på handen och smörjer in snittytan). Sätt in dem i ugnen i ca. 20 minuter tills fruktköttet blir enkelt att gröpa ur. 
  2. Under tiden auberginen är i ugnen: Koka linserna i en kastrull med dubbel mängd vatten tillsammans med grönsaksbuljongen. Ta av dem från plattan lite före de är helt klara. 
  3. Hacka löken fint och pressa vitlöken och stek i en panna med lite olivolja tills det blir glansiga. tillsätt tomatpuré och tomaterna och låt steka med en stund. Tillsätt sedan vinet möjligen en skvätt vatten och låt småputtra en stund så att tomaterna mjuknar. 
  4. Tillsätt linserna (även eventuellt kokspad som inte hunnit koka in) och låt koka ihop i ca. 5 min. Salta och peppra.
  5. När Auberginerna är klara är det bara att enkelt gröpa ur dem med en sked och blanda fruktköttet med linsröran. Häll sedan tillbaka röran i Aubergineskalen. 
  6. Garnera med bladpersilja och/eller lite parmesanost ifall du vill ha det vegetariskt. 



WARM CURRY STEW WITH ROASTED EGGPLANT, YELLOW PEAS AND COCONUTMILK





Jag älskar verkligen currygrytor. Perfekt värmande och omfamnande nu när kylan smyger så nära utanför. Denna, med mina egna groddade ärter och ugnsbakad aubergine, är otroligt god!

VÄRMANDE CURRYGRYTA MED ROSTAD UAUBERGINE, GULA ÄRTER OCH KOKOSMJÖLK
2 personer

Ingredienser:
1/2 Aubergine
10-15 cm purjolök (använd gärna det gröna på löken också)
2 stora vitlöksklyftor
en bit ingefära (riven eller hackad i fina stavar)
1/2 röd chilipeppar (med eller utan frön)
1 tsk kardemumma (helst mortlade hela frön)
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk färdig currykrydda (mild)
1 tsk tomatpuré
ca 10 körsbärstomater (delade på hälften)
1 burk kokosmjölk
ca. 200 g gula ärter (eller en burk från butiken). Kikärter går också bra.
Koriander eller bladpersilja
salt
peppar
olivolja


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skära auberginen i ca 1 cm tjocka och lagom stora bitar. Lägg dem i en bunke, salta ordentligt och låt dra i ca 15 min för att få ut beskan. Skölj sedan noga av dem med vatten. Häll över en skvätt olivolja, salta och ugnsrosta auberginebitarna på ett bakplåtspapper tills de börjat bli bruna i kanterna. 
  2. Stek purjon, vitlöken, ingefäran och chilin i olivolja i en stekpanna, tills de börjat bli gyllene. Tillsätt sedan spiskummin, gurkmeja, kardemumma, currykrydda och tillsist tomatpuré. Stek snabbt tillsammans för att rosta kryddorna lite. 
  3. Tillsätt tomaterna och en skvätt vatten. När tomaterna börjar mjukna, tillsätt kokosmjölken, rostad aubergine och gula ärter. Låt småputtra tillsammans ca. 10-15 min. Tillsätt mer vätska ifall det behövs. Smaka även av med salt och peppar och tillsätt mer kryddor ifall det behövs.
  4. Garnera med koriander blad eller bladpersilja. Serveras med fördel till ris och klick kall yoghurt.   


20 november 2015

STANDARD. KALE CHIPS WITH CITRUS AND OLIVEOIL


Detta är verkligen så gott, snabbt och enkelt. Bara att riva till grönkålsblad i passande stora bitar, blanda dem tillsammans med en skvätt olivolja (och då menar jag verkligen en skvätt, behövs väldigt lite). Jag brukar lägga ner dem i en bunke och blanda om med händerna. Sen är det bara att pressa lite citron ovanpå, några drag med saltkvarnen och in i ugnen runt 5-7 min. När det börjar bli bruna i kanterna är det dags att ta ut dem. Det går snabbt undan, så akta så det inte bränns. Alltså, det blir så spröda att det nästan faller sönder i munnen. Perfekt substitut för chips eller som spännande smaktextur i t.ex. en sallad. 



18 november 2015

MIXED BOWL OF GOODNESS ~ BRAISED RED CABBAGE, ROASTED VEGGIES AND SPICY GARLIC MUSHROOMS


Tog lite vad jag hade hemma och svängde ihop denna skål av godhet. Älskar verkligen bräserad rödkål så gorde en snabbvariant av det, tillsammans med ugsrostade grönsaker, vitlöksmarinerad svamp och toppat med en massa bladpersilja och avokado blev det otroligt gott. Närmare jul ska jag ge mitt recept på bräserad rödkål, som alltid blir bra!

WRETH



Jag hör till den gruppen av människor som ler inombords när juldekorationerna börjar dyka upp runt om i stan, trots att det är typ är två månader för tidigt. Kan inte exakt lägga fingret på vad det är som känns så bra, men det är nu som pysseltanten och matnörden får leva fullt ut iaf. 
Ville verkligen göra granriskransar i helgen, men det är för tidigt. Så blev en liten tjuvstartkrans i ljung istället. 

OVERNIGHT OATS






































Detta har blivit min standardfrukost den senaste tiden. Gröten, tillsammans med chiafrön, blir alldeles len och god och att stoppa i munnen. Jag blandar dessutom med en massa kanel och en liten nypa kardemumma. Servera sedan med rostade mandlar, apelsin och och lite honung och du har jul på en sked.

12 november 2015

VEGAN OCH ETIK

Känner att min blogg har blivit en mindre forskningssammanställning. Läser på rätt mycket inom kosthållning (både etiskt och fysiskt), och det jag kommer fram till behöver jag få framställa på något sätt. Har i i en månads tid inte ätit animaliska produkter (förutom lite ost en dag). Varje dag ifrågasätter jag dock min kost och mitt val. När jag började var jag övertygad om att människan egentligen, rent biologiskt, är en herbivore och inte en omnivore som alla så entusiastisk vill konstatera. Jag trodde därför att vi (precis som t.ex. gorillan och schimpansen) klarade oss endast på en växbaserad föda. Tyvärr, så har vi genom evolutionen utvecklats från att klara detta rent fysiskt i och med att människan lärde sig att börja jaga. Detta innebär att vi genom en heltt växtbaserad föda inte får i oss/kan ta upp vissa näringsämnen. Framförallt vitamin B12.

Källa: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/fakta-myter-vitamin-B12/

  • En annan myt är att våra närmaste släktingar chimpanser och gorillor får all vitamin B12 via vegetarisk diet så då borde vi människor klara det också. Människor har inte samma matsmältningssystem som chimpanser och gorillor. Genetiska analyser visar att vi divergerade flera miljoner år sedan. Hos människan är det i tunntarmen som de huvudsakliga näringsämnena tas upp och människans tunntarm utgör cirka 50 % av den totala matsmältningskanalen. Blindtarmen och tjocktarmen hos en människa utgör cirka 20 %. Gorillan har samma struktur på matsmältningskanalen (dvs. mage först och tarmar sedan) som människan men med en fördelning mellan tunntarm och tjocktarm som är precis motsatt människans. Gorillan har en betydligt kortare tunntarm, cirka 25 %, än människan. Blindtarmen och tjocktarmen hos gorillan utgör däremot mer än 50 % av den totala matsmältningskanalen. Anledningen till det är att gorillan har specialiserat sig på en föda baserad på mycket växtfiber. Gorillan har enorma mängder bakterier i både blindtarm och tjocktarm och behöver därför en stor mage (För att kunna få plats med sina stora tjocktarm och blindtarm i vilka jäsningsprocesser pågår ständigt). Även om vi människor har många tarmbakterier går det inte att jämföra med gorillor eller andra växtätande djur. Dessutom äter chimpanser och gorillor insekter och mindre däggdjur (Chimpanser och gorillor lever alltså inte endast på en vegetarisk diet). Chimpanser och gorillor äter sin egen avföring vilket innehåller vitamin B12 och får dessutom dagligen i sig i jord vilket innehåller bakterier som syntetiserat vitamin B12.
Detta innebär alltså att vi inte längre är anpassade till att endast äta växbaserad föda, pga. evolutionen. Idag måste alltså veganer (vegetarianer får i sig från mjölk- och äggprodukter) ta tillskott för att klara sig. Om människan idag då alltså behöver animaliska produkter (OBS, krävs dock väldigt lite) tillkommer ett jävligt stort ansar också. Som vi absolut inte tar idag. Jag understöder inte dagens animaliska produktion överhuvudtaget, men kan tänka mig att äta ägg från en ekologisk lokal "gårdsplock". Möjligen även "vildfångad" fisk. KRAV-märkta produkter borde vara det självklara valet för alla och en ökad förståelse för dess betydelse. 

28 oktober 2015

FÖRÄNDRA

Under mina tre första levnadsår var jag vegetarian. Min mamma hade då varit vegetarian i 17 år och anammade sin etiska livssyn till mig. Sedan blev det svårare. Det fanns inga andra vego-barn på dagis och mamma hade ofta med egen mat till dagiset som jag skulle äta. Jag blev också nyfiken på vad det andra barnen åt och tillslut, av ren bekvämlighet, började det dyka upp någon liten skinka på smörgåsen här och lite maletkött där. Sedan dess har jag ätit kött och liksom aldrig tänkt längre än mellan tallriken på bordet och gaffeln i munnen. 

Det handlar ju om total förnekelse till ett problem som strider mot allt jag står för. Tyvärr känns det som om det krävdes så mycket för att jag skulle bli medveten, ifrågasätta och förändra. Varför? Bekvämlighet var det första jag tänkte på, sedan tillgänglighet, enkelhet och även att det smakar gott. Jag var aldrig tvungen att ifrågasätta det. Vegetarisk/vegansk mat kändes ofullständig och livsmedlen var svårare att variera. 

Jag älskar att laga mat, att stå i köket och svänga ihop gott käk är något jag är extremt entusiastisk över. Kan erkänna att det knöt sig lite i magen att en så stor del av matlagningen och mina favoritrecept skulle falla bort, genom att äta till störst del vegansk mat. Fick helt enkelt tänka om. Vända på det hela och tänka att det skulle bli en otroligt rolig utmaning att göra jävligt gott käk utan att använda sig av djur. Och det om något är väl fantastiskt?

Utifrån mig själv, och vad jag anser vara rätt och fel, har jag alltså satt vissa riktlinjer. Nu i början, innan jag fått en bild av hur det på riktigt kommer att te sig i vardagen och i olika situationer, kommer jag inte vara helt strikt vegan. Jag står absolut inte får konsumtion av kött/ägg/mjölk-produkter och detta kommer inte vara livsmedel som jag medvetet inhandlar eller konsumerar. Eftersom jag inte gör detta av hälsoskäl, förstår jag även att det är de dagliga valen som gör skillnad och inte om det slinker med lite parmesanost på pastan om jag äter ute. Det som jag är lite tudelad i, är när det kommer till KRAV-märkta produkter och livsmedel. 

Djur som är uppfödda på ekologiska och KRAV-märkta bondgårdar har ett ganska normalt och naturligt liv, jämfört med det som inte är det. Skillnaden är enorm. Konventionella djuruppfödningsgårdar är jag helt emot. (kolla länkarna till hur KRAV-uppfödningen ser ut i mitt förra inlägg).  Närproducerat, ekologiskt och småskaligt, där djuren har möjlighet att bete sig som det skulle naturligt är ju det ultimata. Sådant är sällsynt idag. KRAV-gårdar kommer dock rätt nära tycker jag. Det jag dock är helt emot är faktiskt mjölkproduktionen. Den är inte okej, varken inom eko eller vanligt (googla). Inte heller naturligt för människor att dricka komjölk (speciellt inte i vuxen ålder). Att nästan de flesta idag är laktosintoleranta tycker jag är rätt bra bevis på att det liksom inte är meningen...  

Finns dock några frågor som jag känner att jag inte har/kan svaren till. T.ex. vad som skulle hända med djuren om vi slutade med djuruppfödning till vår fördel? Idag används t.ex. grisar i princip endast till köttproduktion. 

27 oktober 2015

BLI MEDVETEN

Det var bara för några dagar sen som jag snubblade över ett instagram-inlägg som hänvisade till den här videon: "101 reasons to go vegan".



Var ska jag börja. Efter att ha sett 15 min av filmen gjorde jag en beslutsam överenskommelse med mig själv att sluta äta kött. Efter en halvtimme att sluta äta mjölkprodukter och ägg. Det var som ett wake-up call, grundat på att jag hittills medvetet valt att förtränga vägen mellan fläskfilén på tallriken och uppfödningen bakom stängda dörrar. Att det smakar gott, räcker inte som argument och jag blir arg av att människan idag är så pass bekväm att den utan problem ignorerar det som finns rakt framför. Jag menar, jag har ju gjort det.

Okej, jag ville inte döma och peka finger innan jag visste fakta. Innan jag kollat ut för- och nackdelar. Vad innebär t.ex. ekologiskt och KRAV-certificerad uppfödning? Är det mer okej att frossa i mjölkprodukter och ägg än kött? Så jag läste på. Mycket. Den kunskap rikare som jag är nu känns viktig, och jag vill på nåt sätt förespråka om skillnaden och kvalitén på det produkter som vi kan köpa i mataffärer idag. För OM du vill fortsätta äta kött/ägg/mjölkprodukter och kanske understöda bönderna så understöd då KRAV-PRODUKTER. För guds skull. Skillnaden mellan o-ekologisk uppfödning och ekologisk är enorm och mer än en snygg och dyr förpackning i kyldisken.

Ska jag vara helt ärlig var jag så chockad över skillnaden mellan KRAV och icke-KRAV att jag inte riktigt kunde tro det. Jag tänkte automatiskt att det var en inlindad fasad för att trigga konsumtionen. Så jag läste på mer. Kollade upp certifikat, vad det innebar att vara eko-bonde, reglemente för uppfödningen och jämförde mellan olika former av uppfödning.

Här finns länkar till KRAV-uppfödning av:

Mjölkkor
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologisk-mjolk

Grisar
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiskt-griskott

Värphönor
http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiska-agg


Förutom att jag undersökte KRAV-marknaden så läste jag även på om att bli vegan (kommer som ett skiljt inlägg senare). Jag drog slutsatsen, efter att ha vägt för- och nackdelar, att fortsatt konumtion av kött/ägg/mjölkprodukter forfarande strider mot för mycket som jag står för etiskt för att fortsätta konsumera. Även om jag uteslutande skulle ha ätit KRAV-produkter. Jag vill även understryka att jag gjort detta beslut ENDAST av etiska skäl.





13 oktober 2015

CULIFLOWER HUMMUS


Godmorgon med dessa goda Indien inspirerade mackor. Rostade blomkål (plus några blomkålsblad) med lite olivolja i ugnen som jag sedan mixade tillsammans med kryddor som t.ex. kummin och gurkmeja.

SMÖRSTEKT SVAMPMIX


Höst. Måste erkänna att det var med tungt hjärta jag packade ner sommaren som aldrig riktigt kom i ryggsäcken och letade fram mina stickade tröjor istället. Fast nu när det inte är någon återvändo så finns det knappast något bättre. Utetid ersätts av inomhustid. Svampplockning, underbar matlagning, skogspromenader...dessutom är det här tiden på året jag blir som mest kreativ.

Efter helgens svampplockning gjorde jag en härlig "svamp-mix" av kantareller, champinjon och lite taggig röksvamp. Stekte svampen i smör tillsammans med lite schalottenlök och färsk timjan. Åt det tillsammans med ugnsbakad palsternacka och brynt smör. Läckert och enkelt. 

12 oktober 2015

SVAMP


Saldot från helgens svampplockning. Hittade tyvärr inte så mycket, men det blev en del höstkantarell och lite taggig röksvamp. Fick även med mig några kilo äpplen, och funderar på om jag skulle ge mig på att göra "jul-öl". 

29 september 2015

TBT MIDSOMMAR


Återblick till sommardukning..

TBT MIDSOMMAR





Lite bilder från midsommarn faktiskt. Vi gjorde väldigt god buffémat med bl.a sillbricka, min egna potatissallad, grillat  och några kalla såser. Efterrätten blev klassik med kakor, färska bär och visgrädde. Kände att jag ville lägga ut bilderna trots att det är rätt längesen. Sommarn kom liksom aldrig och den försvann innan man han uppleva den..så idag saknar jag. 
Bilderna är tagna av min vän och duktiga fotograf Nicklas Knutström.



21 september 2015

ITALIAN PASTA


Supergod, snabb och enkel pasta som innehåller typ alla italienska stereotyper. Använd ingredienserna efter behov, smak och tycke.

ITALIENSK PASTA

Ingredienser:
pasta (ex. tagliatelle, papardelle)
bacon
vitlök
körsbörstomater
en skvätt rött vin (eller pasta vatten)
kalamata oliver
soltorkade tomater
salt och peppar
parmesanost
basilika


  1. Börja med att koka pastan. 
  2. Stek bacon och sedan pressad vitlök tillsammans i en stekpanna under tiden. Tillsätt lite hackad basilika och stek med. 
  3. Tillsätt körsbärstomaterna (delade i halvor) och stek tills det skruttar ihop sig och mjuknar. Tillsätt sedan en skvätt vin och låt puttra ihop en stund. Salta och peppra efter smak. 
  4. Blanda hackade soltorkade tomater och oliver med pastan tillsammans med lite olivolja.
  5. Servera pastan med såsen ovanpå och toppa med riven parmesanost. 




3 maj 2015

POCHERAD TORSKRYGG MED RÄKMOS



Fotograf: Nicklas Knutström

Förra helgen var denna rätt på fredagsmenyn. Har inte gjort så mycket torsk i mina dar, men detta blev hursomhelst mycket gott! Rimmade först torsken och pocherade den sedan.

RIMMAD OCH POCHERAD TORSKRYGG MED RÄKMOS
4 personer

Ingredienser:

4 stycken torskfiléer
salt

Rimlag:
1 dl salt
3/4 dl socker
1 liter vatten

Räkmos:
12 potatisar (mjölig)
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 klick smör
4 schalottenlökar
200 gram skalade räkor
2-3 msk persilja

Grönsaker:
400 g rödbetor
6-8 schalottenlökar (klyftor)
75 g kapris (eller efter smak och tycke)
Färsk timjan
smör
salt och peppar
eventuellt lite honung
  1. Börja med att tillreda rimlagen genom att blanda ingredienserna tills saltet och sockret löst sig i vattnet. Tillsätt sedan torsken och låt stå i kylen i ca. 40 min. (jag hade den längre, men upplevde att torsken blev en aning för salt då).
  2. Skala rödbetorna och potatisen och koka respektive mjuka. Finhacka schalottenlöken till räkmoset och stek den tills den är genomskinlig i lite olja och smör. När potatisen är riktigt mjuk ska den mosas tillsammans med mjölk och grädde. Tillsätt sedan den stekta löken, persiljan, räkorna, en klick smör och smaka av med salt och lite vitpeppar. 
  3. När rödbetorna är färdigkokta, ska de stekas i klyftor tillsammans med schalottenlöken, kaprisen och timjan i lite olivolja. Häll eventuellt över lite honung för en lite mer karamelliserad smak. 
  4. Koka upp en kastrull med ordentligt med vatten och lite salt i, och pochera torskryggarna i ca 4-5 min (52°).
  5. Servera direkt.


BRÄSERADE OCH FYLLDA KYCKLINGLÅRFILÉER





Några veckor sedan gjorde jag denna rätt, vilken var över förväntan gott. Tog sin lilla tid, men väl värt väntan och omsorgen.

BRÄSERADE OCH FYLLDA KYCKLINGLÅRFILÉER
 4 personer

ingredienser:

Fyllda kycklinglårfiléer:
600 g kycklinglårfiléer
1 dl riven parmesanost
1 stor schalottenlökar
1 riven vitlöksklyfta
1 ägg
0,5 dl bladpersilja
2 stora nypor färskhackad timjan
svartpeppar
olivolja och lite smör till stekning

Sås:
100 g tärnad bacon
2 schalottenlökar (finhackade)
2-3 vitlöksklyftor (rivna)
4 dl kryddigt rött vin
1 knorr find du Chef kycklingfond
1 burk krossade tomater
1/2 burk passerade tomater
2 lagerbld
svartpeppar
olivolja

  1. Börja med att göra fyllningen till lårfilérna genom att blanda parmesanost, schalottenlök, vitlök, persilja, timjan, ägg och svartpeppar efter smak och tycke. Banka sedan ut kycklingfiléerna. Fördela fyllningen jämt mellan filéerna, rulla ihop dem och fäst dem med tandpetare eller bindtråd. 
  2. Hätta upp olivolja och lite smör och bryn de fyllda kycklingfiléerna tills de fått en fin yta. Ställ sedan kycklingen åt sidan (spara stekspadet också). 
  3. Fräs den tärnade baconen och tillsätt sedan löken och vitlöken tillsammans med lite olivolja. Häll över vinet och låt de bräseras med löken och baconen tills ungefär hälften av vätskan reducerats. 
  4. Tillsätt tomatburkarna, fonden, lagerblad och kycklinglårfiléerna (tillsammans med eventuellt stekspad och fyllning som ramlat ut).
  5. Låt allting småputtra upp mot 45 min. (späd eventuellt ut med lite vatten ifall såsen tjocknar för mycket)
  6. Smaka av med salt och svartpeppar och servera det med pappardelle, färskriven parmesan och ett gott glas rödvin. 




10 mars 2015

TRERÄTTERS





I helgen som var det inflyttningsfest hos min vän och jag hjälpte till med vår trerätters middag!
Till förrätt blev det bruschetta med halloumi, tomatröra och rostade solroskärnor. Riktigt gott...förutom att det blev lite svårt att hinna servera halloumin innan den hann bli seg.
Till varmrätt improviserade jag helt eftersom jag inte hittade något recept på det jag ville göra. Det blev iaf. rödvinsmarinerade kycklinglårfilér med timjan och bacon,  som serverades med örtsmörsbakade potatisar och ugnsrostade rotfrukter, garnerade med friterade ärtskott. Jag ville verkligen göra en marinad på rödvin, trots att det var kyckling, eftersom vi skulle dricka rött till maten sedan. Dessutom är kycklingens lårfiléer inte alls lika magert som vanliga filéer. Här är alltså receptet:

RÖDVINSMARINERADE KYCKLINGLÅRFILÉER MED TIMJAN OCH BACON.

ingredienser:
ca. 600 g kycklinglårfiléer
6 dl kryddigt vin
3 vitlöksklyftor
2 mindre morötter
3-4 schalottenlökar
Färsk timjan
2 msk soja
2 lagerblad
4 bacon
maizena till beredning
valfri olja/smör till stekning
salt och peppar

Gör så här:



  1. Hacka vitlöksklyftorna grovt och skär morötterna i bitar. Dela schalottenlöken i två delar (behåll en bit av "roten" kvar så faller inte löken isär). Blanda allt tillsammans med vinet, kycklingen, sojan, några kvistar färsk timjan, lagerblad och malen svartpeppar i en påse. Blanda innehållet och låt de marineras i några timmar, helst över natten. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden och låt dem rinna av lite. Värm  olja/smör i en stekpanna på hög värme (det är viktigt att det är varm eftersom filéerna innehåller så mycket vätska att det är lätt att det börjar "koka" istället för att stekas) och stek filéerna på båda sidorna tills det fått en fin yta. Lägg sedan kycklingen i en ugnsfast form.
  3. Sila rödvinsmarinaden från grönsakerna och häll den i en kastrull. Tärna baconen och stek dem i en stekpanna. Koka upp rödvinsmarinaden. Blanda maizena med lite vatten före du bereder din rödvinssås, så slipper du klimpar. Häll baconen i såsen och smaka av med salt och peppar. Stek under tiderna grönsakerna (det som finns kvar av marinaden) från marinaden halvmjuka i en stekpanna. 
  4. Blanda allt tillsammans med kycklingen i den ugnsfasta formen. Strö över några kvistar färsk timjan och låt alltsammans gotta ihop sig en kort stund i ugnen. Har du en termometer kan du lätt hålla reda på när kycklingen är klar, dessvärre hade jag inte det när jag gjorde detta så fick gissa lite. Beroende på hur färdig din kyckling blev när du stekte den, påverkar självklart tillagningstiden i ugnen, Jag hade in min i cirka 10 minuter.